Väljarbarometern 16 april 2017

Stora rörelser i väljarbarometern nu i samband med terrorattentatet.
Aprilmätningen är gjord med hälften av intervjuerna före terrorattentatet i Stockholm, och hälften efter. Vi ser tydligt att antalet osäkra ökar efter attentatet. S går upp till strax under 32 procent veckan efter terrordådet. Centerpartiet nådde 15,6 före attentatet och 12,1 efter. Det är alltså mycket turbulent för en del partier. Alliansen går sammantaget ner efter dådet och får då 37,8 jämfört med de rödgrönas 42,7.   
 

Miljöpartiet sämsta sedan 2002
Miljöpartiet får 3,2 procent och det är deras sämsta värde sedan2002. Partiet får bara 2,4 procent av männen och 3,9 procent av kvinnorna. Miljöpartiets väljare går främst till S och till C. Partiet når dessa låga siffror i ett läge där man förlorat sin självklara position i miljöfrågor. Idag är det fler som tycker C har bäst miljöpolitik jämfört med MP.


Socialdemokraterna 29,9 procent
Socialdemokraterna når 31,7% veckan efter attentatet och hade veckan före 28,2%.Uppgången är i sig inte signifikant utan något som man får se om det var en tillfällighet eller inte. Vilka effekter som kvarstår och vilka försvinner får vi se i maj.

Det är ju inte bara attentatet som hänt utan S har haft kongress där flera beslut har fattats.Ett är löften om 10 000 nya poliser. Det är ett krav som kommer i en situation där lag och ordning etablerat sig som en av de viktigaste och mest omdebatterade frågorna. Det är ju ett område där S inte haft någon självklar position tidigare utan tävlat med både M och SD om vilket parti som är bäst. De övriga frågorna från kongressen kanske inte haft samma genomslag men får säkert en större effekt framöver. Det gäller speciellt frågorna om vinster i välfärden och rätten att välja.


Moderaterna 17,5 procent sämsta sedan 2003
Vi får nu gå allt längre tillbaka i historien för att hitta samma låga siffror för Moderaterna som idag. M förlorar tydligt till C (4,4%), och tappet till SD är nu 1,9 procent. Partiet fortsätter att försvagas i många olika politikområden och deras klassiska starka ekonomiområde är inte lika viktigt för väljarna när det går bra för ekonomin. Skattefrågan har Moderaterna inte heller drivit på länge.
 

Liberalerna på oförändrad nivå
Liberalerna når 5,4 procent.

 
KD saknar profil
Kristdemokraterna når 2,9 procent och har sedan länge en väldigt svag profil. Partiet syns inte och de får heller inte genomslag med sina frågor. Äldreomsorgen är starkast men det är bara 7 procent som nämner partiet i samband med äldreomsorgen. De har heller inga konkreta förslag som kan ändra bilden i väljarnas ögon. De börjar nu bli alltmer nödvändigt för partiet att hitta en fråga och hålla den kvar ända till valet för att kunna få något genomslag.
 

V 8,2 procent
V är starkast i Göteborgsområdet med stöd från 11,5 procent av väljarna.
 

SD 16,7 procent
SD får 16,7 procent av alla väljare, vilket är i samma andel som i mars. De stora skillnaderna mellan män och kvinnor består.


FI når endast 1,8
Fi får stöd från 1,8 procent av väljarna.

Kategori: Toivo Sjörén analys


Inga kommentarer

Skriv en kommentar